19 فروردین شهادت آیت الله العظمی سید محمدباقر صدر (ره)
علامه شهید حضرت آیت الله العظمی سید محمدباقر صدر (ره) در 10 اسفند سال 1313 هجری شمسی در شهر کاظمین دیده به جهان گشود پدرش سید حیدر صدر عالمی برجسته و از مجتهدان جوان و پر استعداد زمانش بود. مادرش بانویی پرهیزگار و دختر مرحوم آیت الله شیخ عبدالحسین آل یاسین بود .
شهید صدر از محضر اساتیدی چون آیت الله العظمی شیخ محمدرضا آل یاسین و آیت الله العظمی سید ابوالقاسم خوئی بهره برد و به درجه اجتهاد نائل شد. خاندان شهید صدر همگی از چهره‌های سرشناس، وارسته، مجاهد دانشمند و با تقوا محسوب می‌شوند. این عالم بزرگ تنها به دانش فقه و اصول که در آن زمان در حوزه نجف اشرف متداول بود بسنده نکرد بلکه به سایر موضوعات و دیدگاه‌های فکری اسلامی چون فلسفه، اقتصاد، منطق، اخلاق، تفسیر و تاریخ نیز می‌پرداخت و در هر یک از این زمینه‌ها مباحثی ژرف و فراگیر را مطرح می‌کرد.   از جمله مهم‌ترین آثار قلمی ایشان می‌توان به کتاب‌های فلسفتنا، اقتصادنا، غایه الفکر فی علم الاصول، فدک فی التاریخ، بحث حول المهدی و ده‌ها اثر ارزشمند دیگر اشاره کرد.
آمنه، خواهر شهید سید محمدباقر صدر معروف به بنت الهدی بانوی با فضیلت، دانشمند، عارف عابد خداترس و باتقوا در سال 1316 هجری شمسی در شهر کاظمین به دنیا آمد و همانند برادرش در دامان دانش و تقوا و فضیلت پرورش یافت.
پس از رحلت مرحوم آیت الله حکیم به دنبال یک نبرد طولانی با حزب بعث عراق به تدریج شهید صدر به عنوان یک رهبر شناخته شده مورد توجه شدید مردم قرار گرفت. این عالم وارسته به علت مبارزات خستگی ناپذیرش با حکومت بعث عراق و همچنین حمایت بی‌دریغ وی از حرکت امام خمینی (ره) و انقلاب اسلامی بارها توسط رژیم عراق دستگیر و زندانی و شکنجه شد.
 پیش از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، شهید آیت الله سیدمحمد باقر صدر، از انقلاب اسلامی ایران حمایت می کرد و روز به روز رابطه خویش را با حضرت امام خمینی رحمهم الله افزایش می داد. نامه ای به امام در پاریس نوشت و از انقلاب شکوه مند ایران ستایش کرد و آمادگی خود را با تمام شجاعت اعلام نمود. در این راه فتوای تاریخی خود را درباره انقلاب اسلامی صادر نمود:
بسم الله الرحمن الرحیم کسانی که در ایران برای دفاع از اسلام و مسلمین قیام کرده و کشته می شوند، شهید هستند و خداوند آنان را با امام حسین (علیه السلام)  در بهشت محشور می گرداند. ان شاءالله تعالی.
در 16 فروردین 1359 شهید صدر به دلیل فعالیت‌های سیاسی توسط دولت عراق دستگیر شد.
پس از دستگیری آیت‌الله صدر خواهر ایشان از منزل بیرون آمده و روبروی حرم امیرالمؤمنین(ع) می‌ایستد و خبر دستگیری آیت‌الله را به مردم می‌دهد. حکومت هم چون بیم داشت بنت‌الهدی صدر، بار دیگر مردم را به اعتراض و تظاهرات دعوت کند او را دستگیر کردند. نتیجه این سخنرانی تظاهرات مردم نجف و آزادی شهید صدر بود. با رسیدن خبر به دیگر شهرها و کشورها، تظاهرات‌هایی در بغداد، کاظمین، فهود، نعمانیه، سماوه، لبنان، بحرین و ایران صورت گرفت. حکومت عراق با دیدن این تظاهرات به بازداشت خانگی خانواده صدر دست زد و خواهرش بنت الهدی را به زندان انداخت.
رئیس سازمان امنیت کشور عراق، آیت الله صدر را به مرگ تهدید می کند و از ایشان می خواهد که چند کلمه، علیه انقلاب اسلامی ایران بنویسد تا از مرگ نجات یابد. اما آیت الله صدر مخالفت کرده و می گوید: من آماده شهادتم. آن گاه این خواهر و برادر مجاهد و عالم را به شکنجه گاه می برند و به شهادت می رسانند. سرانجام در تاریخ 19 فروردین 1359 در نیمه های شب جنازه آن دو شهید را به خانواده شان تحویل می دهند.
حضرت امام خمینی (ره) در پیام تسلیتی که به مناسبت شهادت آیت الله صدر و خواهرش بنت الهدی صدر در تاریخ دوم اردیبهشت ماه 1359 صادر فرمودند آوردند؛  با کمال تأسف حسب گزارش‌های رسیده مرحوم آیت الله شهید سید محمدباقر صدر و همشیره مکرمه مظلومه او که از معلمین دانش و اخلاق و مفاخر علم و ادب بود به‌ دست رژیم منحط بعث عراق با وضعی دلخراش به درجه رفیع‌ شهادت‌رسیده‌اند شهادت این بزرگواران که عمری را به مجاهدت در راه اهداف اسلام‌گذرانده‌اند ‌به ‌دست ‌اشخاص جنایتکاری که عمری به خونخواری و ستم‌پیشگی گذرانده‌اند عجیب نیست.
منابع : پایگاه اطلاع رسانی حوزه / پژوهشکده باقرالعلوم / ویکی شیعه / مشرق نیوز
خبر: کاظم زاده
   1401/1/19 12:17     
  
تعداد بازدید :  1623

انتقادات و پیشنهادات:
ارسال
انتقادات و پیشنهادات: